Pizzabak i vedspis




Något alla borde ha i sitt kök är en vedspis! Förutom att den värmer gott och drar ner elförbrukningen en hel del så är den ovärderlig om det blir strömavbrott. Om man ska göra hembakade pizzor är en vedspis att föredra, då smaken blir något utöver det vanliga. Ulf, min sambo, har skurit till en baksten som passar in i ugnen - perfekt för pizzabak! Nu är det ju dock så att pizzor gärna ska gräddas fort och hett, vilket betyder att vi gärna har en temperatur på 275-300 grader i ugnen. Detta medför att temperaturen i hela köket sällan är under 30 grader då vi bakar pizza, alltså kör vi sällan pizzabak varma sommardagar. 




Då jag för tillfället är höggravid med knappt en månad kvar till beräknad nedkomst så orkade jag bara fixa degen och tillbehören till pizzorna, resten fick Ulf ta hand om. Det kändes föga lockande att stå i ett stekhett kök och fixa pizzor och dessutom bli sist att äta... 




När alla var mätta och belåtna så fanns nästan 4 pizzor kvar, plus att Ulf gjorde 6 rejäla ostfrallor av återstående deg. Tur att vi har en hungrig kompost som tar hand om överflödet. ;)





Jag gjorde en rejäl sats med pizzadeg just för att göra ett par extra pizzor när vi ändå var igång, plus att vi hade slut på matbröd, och deg som deg liksom. Dock tycker jag att pizzadeg (om man vill göra tunna pizzeria-pizzor) blir bäst om man inte snålar på olja när man gör degen. Lägger upp receptet på den degen som blev till igår.


Ingredienser
1 liter ljummet vatten
2 dl olivolja
2 msk sirap
2 pkt torrjäst
4 dl fint rågmjöl
1 msk salt
vetemjöl
Gör så här
1. Häll vatten, olivolja och sirap i en degblandare.
2. Blanda rågmjöl, torrjäst, salt och ett par dl vetemjöl. Häll ner i degblandaren.
3. Häll i vetemjöl, lite i taget, tills du har fått en smidig deg. Se till att degen hinner bli ordentligt bearbetad, gärna ca 10 minuter.
4. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek ungefär.
5. Baka ut pizzor med valfri fyllning. Först tomatsås, sedan ost och till sist övrig topping längst upp.
6. Grädda i het ugn.
Ingredienser

1 liter ljummet/rumstempererat vatten
2 dl olivolja
2 msk sirap
2 pkt torrjäst
4 dl fint rågmjöl
1 msk salt
vetemjöl (tills du är nöjd med konsistensen på degen)


Gör så här

1. Häll vatten, olivolja och sirap i en degblandare.
2. Blanda rågmjöl, torrjäst, salt och ett par dl vetemjöl. Häll ner i degblandaren.
3. Häll i vetemjöl, lite i taget, tills du har fått en smidig deg. Se till att degen hinner bli ordentligt bearbetad, gärna ca 10 minuter.
4. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek ungefär.
5. Baka ut pizzor med valfri fyllning. Först tomatsås, sedan ost och till sist övrig topping längst upp.
6. Grädda i het ugn. 


För att få till en riktigt god pizza behöver man även en god tomatsås. Jag brukar steka lök i lite olja, hälla på en burk krossade tomater och krydda med pizzakrydda, grönsaksbuljong, salt, socker och peppar. Vill man ha lite sting i den så kan man blanda i lite chili i valfri form.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0