Tjock, eller bara gravid?

Idag fick jag en härlig ego-boost av en tant som uppenbarligen inte skräder sina ord. "Jaså, är du gravid? Jag trodde att du bara var tjock! Det är så många andra som jobbar här som är tjocka och som inte är gravida"

No more kladdkakemuffins för mig tydligen. ;( 


Ölkorvsgryta

Min sambos farmor bjuder gärna på en supergod gryta med ölkorv och fläskfilé när vi träffas. Detta är en lite modifierad version av hennes recept. Den är dessutom jätteenkel att göra! Tänk på att låta ölkorven koka med en stund i grytan innan du kryddar något mer, då kryddig ölkorv tillför mycket smak.



Ingredienser
Ca 4 portioner

400 gram kycklingfilé
2 smakrika ölkorvar i skivor
Oliver
2 hackade vitlöksklyftor
5 dl matlagningsgrädde
½ - 1 tärning grönsaksbuljong
Vitpeppar
Ev. lite redning





Gör så här

1. Bryn kycklingfilén i lite smör eller margarin.
2. Häll i övriga ingredienser.
3. Smaka av med vitpeppar.
4. Häll eventuellt i lite redning om du tycker att det behövs.
5. Låt puttra ihop en stund.
6. Servera med ris och något grönt.

Kladdkakemuffins

Jag har varit till fjälls en vecka för svamp- och bärplockning, därav denna radiotystnad. Det blev en hel del kantareller, en del hjortron, lite hallon och några kladdkakemuffins. Eftersom min 3-åriga dotter ville vara med och baka så hanns det bara med efter-bilder. Hon bakar gärna och väldigt snabbt och passionerat. :) Körde på mitt favoritrecept på kladdkaka - samma som jag använder till kladdkakan med kokosbotten. Då det fanns på tok för mycket bakchoklad i stugan (som egentligen inte alls är en stuga, mer en villa) så hackade jag i både mörk och vit choklad i smeten. Har ännu inte smakat en kladdkaka som smakar för mycket choklad! 





Recept

Kladdkaka
100 gram smör
2 st ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 gram smör
2 st ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Ev. hackad choklad i smeten samt till garnering


Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Ställ ut några muffinsformar på en plåt.
3. Smält smöret och låt det svalna medan du vispar ägg och socker pösigt.
4. Rör ner smöret i smeten.¨
5. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dem i smeten.
6. Häll degen i formarna - tänk på att de sväller till ungefär dubbel storlek.
7. Sätt in muffinsarna i ugnen. Ta ut muffinsarna när de börjar se klara ut, d.v.s. när de har fått ett fast skal på toppen, men fortfarande inte har stannat helt i mitten.
8. Dekorera eventuellt med hackad choklad och ställ in i ugnen en liten stund till så chokladen smälter ihop lite med muffinsarna. 


OBS! Dessa muffins avnjutes bäst med sked! Såvida man inte gräddar dem tills de är helt fasta, då kanske de går att plocka ut. Men då blir det ju inte kladdkakemuffins. :>

Kummin

Hösten och den tillhörande skördetiden börjar breda ut sig här i trakterna. Luften är svalare, dagarna kortare och de vilda bären börjar mogna. I år har jag tagit rätt på något som jag normalt inte brukar skörda, trots att det är gratis och växer vilt på gården; Kummin. Jag själv är egentligen inte alltför förtjust i det, men övriga familjemedlemmar gillar denna krydda, så jag ska ge den en ärlig chans. Sen smakar ju närproducerat och gratis nästan alltid gott. :)



Ostpaj

Nu i kräftätartider så blir man påmind om Västerbottenostpaj. Personligen tycker jag att Västerbottenost är på tok för dyrt. Visst blir det lite speciell smak med just denna ost, men jag tycker inte att det är värt det egentligen. Jag brukar köra med t.ex. vällagrad Grevé eller Prästost, spelar inte så stor roll så länge det är en smakrik ost. Vill man göra en extra barnvänlig paj så kan man ju ta någon mildare variant.
Detta recept körde jag på idag då jag lovat att baka en ostpaj till kräftskivan hos svärföräldrarna.


Ingredienser

Pajdeg
4 dl mjöl
200 gram margarin
½ dl kallt vatten

Fyllning
3 dl gräddfil
1 dl grädde
200 gram riven ost, gärna en rejält smakrik ost
5 ägg
salt & vitpeppar




Gör så här

1. Blanda ingredienserna till pajdegen. Knåda till en smidig deg.
2. Tryck ut degen i en form med ganska höga kanter. Jag brukar använda en kakform med löstagbar botten. Se till att få degen ända upp på kanterna. Nagga botten. Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.
3. Blanda fyllningen till pajen.
4. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
5. Ställ in pajen i ugnen. Grädda i 200 grader tills den har "stannat", alltså inte verkar vara rinnig i mitten.




Min paj fick något för höga kanter, men det är ju sådant man får räkna med när det är hembakat. :) Förresten gör det inte så mycket när det smakar som det ska och mer därtill. En äkta HCHF-måltid. Inget Low här inte...



Bra-att-ha-sak

Här kommer jag med ett tips till dig från mig; köp en hushållsvåg! I alla dessa tider har jag tyckt att det är onödigt att ha en sådan. Den behöver batterier och den är inte alltför billig i inköp (beroende på vad man har för budget och krav). Det känns rentav lite fånigt att tipsa om det. MEN! Man inser efter ett tag att den är bra till så mycket. Väga svamp t.ex.




Om man bakar, eller har ambitionen att baka, mycket så är den väl värd slantarna. Om det t.ex. står 10 dl vetemjöl i ett recept så kan man supersnabbt väga mjölet i en skål istället för att måtta upp 10 dl och ändå få fel mängd mjöl. På mjöl- och sockerförpackningar brukar det stå angivet hur mycket 1 dl av varan väger. Det varierar från olika mjölsorter (doh!). Samma gäller för margarin etc. Det är, nästan, alltid mycket enklare att väga istället för att mäta. Min kaffekopp är inte lika stor som din. :>

Aprikosbröd

Igår firade jag min sista semesterdag med att improvisera fram ett nytt bröd. Eftersom jag är sämst på att följa redan skrivna recept, så passar det mig bättre att hitta på nya. Köpte hem torkade aprikoser för ett tag sedan just för att jag hade tänkt baka något bröd med dem. Jag tycker att vissa bröd lyfts fram om det är något litet sött i dem, i detta fallet torkade aprikoser. I ett recept jag brukade göra förra året gjorde man en slags havregrynsgröt som bas för brödet. Och eftersom vi hade en liter filmjölk hemma med utgånget datum så använde jag den till brödbaket.



Ingredienser
ca 48 frallor

(steg 1)
6 dl havregryn
1 dl vetegroddar
1 liter kokande vatten
2 msk mörk sirap

(steg 2)
150 gram torkade aprikoser, hackade i ganska små bitar
1 liter filmjölk
2 dl solroskärnor
2 dl hela linfrön
2 paket torrjäst (motsvarande 100 gram färsk jäst)
1 dl olivolja
10 dl vetemjöl
10 dl rågsikt

(steg 3)
2 tsk salt


Gör så här
1. Blanda ihop ingredienserna under steg 1. Låt svälla ett tag tills det ser ut som havregrynsgröt. Jag brukar göra "gröten" direkt i degblandaren (min är av metall).
2. Starta degblandaren och häll i filmjölken i "gröten".
3. Häll i aprikoser, solroskärnor, linfrön och olivolja.
4. Blanda torrjästen med lite av mjölet. Häll ner i degblandningen.
5. Häll i resterande mjöl, lite eftersom. Låt degblandaren bearbeta degen några minuter.
6. Häll i saltet och bearbeta degen ytterligare ett par minuter.
7. Låt jäsa till dubbel storlek.
8. Baka ut till frallor eller limpor om så önskas. Använd eventuellt mer mjöl till utbaket.
9. Dekorera med solroskärnor, pumpafrön eller vad man nu har hemma. Frallorna behöver vara ganska kladdiga (alltså o-mjöliga) om fröna ska fastna. Om ytan på brödet är väldigt torr kan man pensla med lite ägg innan man lägger dit fröna.
10. Grädda i ca 200 grader, tills brödet har fått fin färg.



Tigerdrömmar

Ingredienser
Ca 80 kakor
Vaniljdeg
75 gram smör eller margarin
1½ dl socker
½ dl olja
2½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
1-2 msk vaniljsocker
Chokladdeg
75 gram smör eller margarin
1½ dl socker
½ dl olja
2 dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker
Gör så här
1. Ta fram smöret/margarinet i förväg så det hinner bli rumstempererat.
2. Sätt ugnen på 150 grader.
3. Vispa det rumsvarma smöret/margarinet och sockret poröst.
4. Tillsätt olja och vispa smeten pösig.
5. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
6. Upprepa för chokladdegen, i en ny bunke.
7. Ta en bit av varje deg och rulla försiktigt till små bollar, så det syns någorlunda jämnt av den ljusa och mörka degen.
8. Placera de tvåfärgade bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Man behöver inte trycka ut dem något, de smälter ut när de kommer in i värmen. Ta med det i beräkningen när du lägger ut bollarna, så du inte får en enda stor trasig kaka bara. :)
9. Grädda ca 15 minuter i 150 grader. Lättast är att titta på den vita delen av kakan för att avgöra om den är klar. Kakan ska ha spruckit lite, och det gula ska precis börja få färg.Tigerdrömmar bakade jag första gången när vi var med och arrangerade bygdens Valborgsfirande. Det var lite av en chansning då jag fått för mig att drömmar är supersvåra att lyckas med, särskilt när det kommer till storbak. Men det fungerade bra, trots att jag var tvungen att försvåra det hela med att göra tigerdrömmar istället för vanliga. De blev faktiskt riktigt goda dessutom. :)Tigerdrömmar
Tigerdrömmar bakade jag första gången när vi var med och arrangerade bygdens Valborgsfirande. Det var lite av en chansning då jag fått för mig att drömmar är supersvåra att lyckas med, särskilt när det kommer till storbak. Men det fungerade bra, trots att jag var tvungen att försvåra det hela med att göra tigerdrömmar istället för vanliga. De blev faktiskt riktigt goda dessutom. :)


Tigerdrömmar


Ingredienser
Ca 80 kakor

Vaniljdeg
75 gram smör eller margarin
1½ dl socker
½ dl olja
2½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
1-2 msk vaniljsocker

Chokladdeg
75 gram smör eller margarin
1½ dl socker
½ dl olja
2 dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker


Gör så här

1. Ta fram smöret/margarinet i förväg så det hinner bli rumstempererat.
2. Sätt ugnen på 150 grader.
3. Vispa det rumsvarma smöret/margarinet och sockret poröst.
4. Tillsätt olja och vispa smeten pösig.
5. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
6. Upprepa för chokladdegen, i en ny bunke.
7. Ta en bit av varje deg och rulla försiktigt till små bollar, så det syns någorlunda jämnt av den ljusa och mörka degen. Försök att inte blanda dem.
8. Placera de tvåfärgade bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Man behöver inte trycka ut dem något, de smälter ut när de kommer in i värmen. Ta med det i beräkningen när du lägger ut bollarna, så du inte får en enda stor trasig kaka. :)
9. Grädda ca 15 minuter i 150 grader. Lättast är att titta på den vita delen av kakan för att avgöra om den är klar. Kakorna ska ha spruckit lite, och det gula ska precis börja få färg.

Odling för dummies

Det är sällan man hör att det går att lyckas med inga eller superenkla medel inom odling. Jag har dock ett livs levande bevis ute i kryddlandet! Under försommaren köpte jag en krav-odlad kruka med dill på Coop Forum till det extravaganta priset av 5 kr. Denna kruka dill var avsedd att förtäras inom några dagar, därav priset. Denna grävde jag sedan ner, utan jordförbättring, och har under sommaren knappt ens gett den vatten. Och den sprudlar fortfarande av liv och ger mer dill än vad som går åt i vårt hushåll. Det är alltså inte så dumt att våga prova saker som man hört inte fungerar. Om det går åt h****** så är man ju ändå en erfarenhet rikare.  Jag tycker dessutom att det är roligare att prova själv än att bara gå på hörsägen. :]



Smultronspenat

Denna vår när vi gick igenom frösortimentet på Impecta så hittade vi en spännande växt vi aldrig hört talas om - smultronspenat. På beskrivningen lät den ju väldigt fin: "Spännande växt med friskt, grönt bladverk. I bladvecken bildas mängder av smultronlika, ätliga, röda bär med mild, söt smak. Bladen är utmärkta som spenat. Odlades förr i klosterträdgårdar".




Vi fick hem våra fröer och drev upp de små plantorna utan bekymmer. Vi tänkte att de borde gå utmärkt att odla i växthuset - så vi planterade ut 2 plantor i en odlingsbädd i ovan nämnda hus då utomhustemperaturen blivit någorlunda jämn. Dock visade det sig att dessa plantor växte enormt snabbt, och bredde ut sig otroligt mycket. I brist på andra alternativ blev vi tvungna att låta dessa plantor fortsätta sin livscykel utomhus.

När så skördetiden kom i antågande, och det blev dags att smaka på dessa efterlängtade bär, så insåg vi att vi hade läst in lite väl mycket i namnet på denna mystiska växt. Smaken påminner inte om smultron överhuvudtaget. Vidare efterforskingar har visat att denna växt passar att odla som kuriositet i trädgården snarare än för ätbart syfte, p.g.a. den nästintill obefintliga smaksensationen. Bladen kan man dock skörda. Små, spröda blad passar i sallader och större blad kan man tillaga och använda som substitut för spenat.

Årets trädgårdsläxa blev alltså att göra grundligare efterforskningar om växter innan man beslutar sig för att odla dem... Men trots allt är det en väldigt fin växt, och kommer antagligen att få fortleva på vår gård.

Har förresten hittat ett annat användningsområde för bären! Bärsaften ser exakt ut som blod. Så lyckas man konservera lite kanske man kan använda det på Halloween. :F

Kladdkaka med saftig kokosbotten

Ingredienser
Kokosbotten
50 gram rumstempererat smör
2 st ägg
1,5 dl socker
200 gram kokos
1 tsk vaniljsocker
Kladdkaka
100 gram smör
2 st ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smörj och mjöla en rund form som är ca 25 cm i diameter.
3. Rör ihop alla ingredienser till kokosbottnen. Tryck sedan ut smeten i den runda formen, se till att den ligger jämt över hela bottnen.
4. Börja med smeten till kladdkakan. Smält smöret och ställ det sedan att svalna av medan du vispar ägg och socker pösigt.
5. Rör ner det smälta smöret i ägg- och sockerröran.
6. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner dem i smeten.
7. Häll smeten för kladdkakedelen på kokosbottnen, sprid ut den med en slickepott om det behövs, så att den täcker hela bottnen.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Kakan ska inte vara helt fast/färdiggräddad. Låt svalna helt innan servering




Ingredienser

Kokosbotten
50 gram rumstempererat smör
2 st ägg
1,5 dl socker
200 gram kokos
1 tsk vaniljsocker

Kladdkaka
100 gram smör
2 st ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver




Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smörj och mjöla en rund form som är ca 25 cm i diameter.
3. Rör ihop alla ingredienser till kokosbottnen. Tryck sedan ut smeten i den runda formen, se till att den ligger jämt över hela bottnen.
4. Börja med smeten till kladdkakan. Smält smöret och ställ det sedan att svalna av medan du vispar ägg och socker pösigt.
5. Rör ner det smälta smöret i ägg- och sockerröran.
6. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner dem i smeten.
7. Häll smeten för kladdkakedelen på kokosbottnen, sprid ut den med en slickepott om det behövs, så att den täcker hela bottnen.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Kakan ska inte vara helt fast/färdiggräddad. Låt svalna helt innan servering. Baka den gärna dagen innan den ska ätas.


Det här receptet lade jag upp på kokaihop.se efter att jag komponerat det en kylig vårdag förra året. Har därefter hittat det på ett flertal matsidor och bloggar, så det verkar ha gått hem hos publiken. :)

いただきます

Meals in Japan traditionally begin with the phrase itadakimasu (いただきます?) (literally, "I humbly receive"). The phrase is similar to "bon appétit", or saying grace to give thanks before a meal. It is said to express gratitude for all who played a role in preparing, cultivatingranching or hunting the food. This also acknowledges that living organisms have given their life to human beings as Dāna.[2][3]
Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Etiquette_in_Japan#Eating_and_drinking

RSS 2.0