Fina ugglan etc <3

Fick finfina presenter av Conny & Mia och Alex & Miro! Det var bakinspirerat tema på allt utom ett paket som innehöll StarCraft II. :D Jag misstänker att de har en baktanke med det hela - de ska ha med mig på LAN och bli bjudna på hembakade chocolate chip muffins med rosa glasyr och lila glitter på. :>


Pinocchiotårta

Idag hade vi lite kalas här hemma. Mina syskon med respektive kom förbi för att fira mig eftersom jag fyllde år för inte så länge sedan. Så jag tog tillfället i akt och slängde ihop en Pinocchiotårta. Jag tror inte jag känner till någon tårta som är så lätt att baka som den, och som dessutom är ruskigt god! Eftersom marängen och sockerkakan är ganska söta, så tycker jag att det är gott att fylla den med grädde och bär som inte är alltför sliskiga. Denna gång fick det bli blåbär. För att kalasa till det lite så tänkte jag färga sockerkakssmeten med blåbärsjuice, men det slutade med att den fick en lite grå/blå ton bara - ingen höjdare. Ville inte blanda i mer vätska i smeten heller, då det är viktigt att den är fast så att man kan breda ut marängen ovanpå innan man ska grädda den. Nästan hela tårtan gick åt ändå, så smaken var det inget fel på. :) 
Recept

Sockerkakssmet
100 gram rumsvarmt smör eller margarin (OBS! Inte smält!)
1½ dl strösocker
5 äggulor
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Marängsmet
5 äggvitor
2½ dl strösocker
Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa smör och strösocker poröst. Tillsätt äggulorna och vispa lite till.
3. Häll i mjölken och blanda därefter de torra ingredienserna och vispa ner i smeten.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.
5. Bred ut sockerkakssmeten på bakplåtspapperet, försök att få den så jämn som möjligt.
6. Börja med marängsmeten. Se till att du använder torra och rena verktyg samt skål då detta är superviktigt när man bakar maräng. Vispa äggvitorna med hälften av sockret. När marängsmeten har blivit fast, häll i resten av sockret och vispa lite till. Vispa den så fast att du kan vända upp och ner på bunken utan att den glider eller rör sig på något sätt.
7. Klicka ut marängen ovanpå sockerkakssmeten. Bred ut marängen utan att röra den undre smeten. Jag brukar göra toppar i marängen så den ser lite roligare ut.
8. Grädda i 150 grader i ca 40-45 minuter.
9. Dela kakan i mitten och fyll den med grädde och bär. Om du har storkalas så rekommenderar jag att du gör två kakor och lägger ovanpå varandra. En annan variant är att göra en sats, men i runda kakformar om man vill ha en rund tårta.

Temynta

Temynta (Monarda didyma) kommer ursprungligen från Amerika. Oswegoindianerna i Nordamerika använde bladen till te. Växten finns i färgerna lila, rosa och rött. Det är en härdig och relativt anspråkslös växt. Jag rekommenderar den starkt om du har möjlighet att odla perenner i din trädgård! Vad jag vet så kräver den dock att man föryngrar den efter något år, då den kan bli gles i mitten. Då är det bara att ta bort det som blivit glest och plantera dit en tjockare del av "busken". Den kan bli upp till 80 cm hög, så ta med det i planeringen.
Idag tog jag mig i kragen och skördade temyntan, som trots föregående års missförhållanden tagit sig ganska bra denna halvdana sommar. Nu har ju jag fått lära mig att om man ska göra örtte så ska man skörda bladen innan blomningen, och blommorna precis då de slagit ut. Tyvärr så hann jag inte riktigt med detta i år, så jag gör ett försök med lite äldre blad och blommor som är lite olika utvecklade. Mitt te kommer att ha temynta som bas, sedan är det bara att släppa loss med kryddning efter behag. 

Eget te kan bli både billigt och supergott! Men se till att du vet vad som är lämpligt att förtära innan du skrider till verket. Även om du vet att en växt inte är giftig, så kan den ha medicinala egenskaper såsom laxerande verkan etc. - inte någon höjdare till kvällsfikat alltså. :)


Årets skörd av Temynta

RSS 2.0