Dag 12

Mja, formen kanske inte är helt typisk för isbergssallad, men den har kanske inte levt helt optimalt heller! Det är att föredra att använda extra belysning nu när det inte är så ljusa dagar, men så långt har jag inte hunnit detta år. Har ju även en del fröer som är på väg upp som skulle behöva lite extra ljus. Får se när tid finnes för sådant.


Dag 8

Min lilla sallad fortsätter att växa! Har tillsatt kaffe och krossat äggskal i vattnet (som jag byter varje dag). Nu vet ju inte jag om det krävs att man använder jord för att man ska kunna använda kaffe och äggskal som gödning, men det är ju värt att prova. Nedbrytningen och därmed frigörandet av viktiga ämnen för växter borde ju rimligtvis ske även i vattenodling.


Dag 5

Börjar nog bli dags att tillsätta lite näring i vattnet om det ska fortsätta i den här takten, ska undersöka vad som är bäst att använda.


Dag 4


Skräpmat

Håller på att prova en sak som jag råkade läsa om, nämligen att låta en salladsstump växa vidare istället för att hamna i komposten. Man tar helt enkelt roten på ett salladshuvud sedan man använt upp alla bladen och sätter den i vatten. Jag skar av knappt en mm av roten för att få en fräsch snittyta. Första bilden visar hur den såg ut från början, och nu (dag 3) har den faktiskt börjat växa lite!

 

 


Det som göms i snö...

Beställde 100 blandade tulpanlökar från odla.nu i höstas. Det verkar som att varje liten lök klarade vintern!


Leilas morotskaka

Tänkte tipsa er om ett recept så här i matfrossartider - Leilas morotskaka. Bakade den i helgen och den blev kanon! Jag gjorde dubbel sats i långpanna, funkade fint.

Receptet hittar du här: http://www.leila.se/leilas-morotskaka/leilas-recept/bakverk/index1,23.htm?id=3765


Glad påsk!

 


Jämtländska vårtecken

Här spirar grönskan ikapp med vårfloden! I höstas köpte jag ett paket med 100 tulpaner och ett gäng krokusar från Odla.nu. Jag planterade dem i en nyanlagd rabatt, och det verkar som om det kommer upp massor av dem! Var lite olika färger, så jag hoppas att de blivit snyggt fördelade. Återkommer med bilder när de har slagit ut.

Tussilagon är 2 veckor för tidig i år. Även rabarbern är tidig, den har inte ens smält fram ur snön ordentligt. Får hålla tummarna att det blir en lång sommar i år.

 

 


Lantungar

Ja, som ni ser så har vi ratat TV'n och använder oss istället av fågelbordet som står utanför köksfönstret. :) Jag och dottern snickrade ihop det av lite skräpvirke förra vintern, och det har fungerat finfint. Taket har dock blåst av ett par gånger när det stormat som mest. Får bygga dit någon slags låsning på det någon dag när jag inte har något bättre för mig.

Hur som helst så är det mysigt att titta på fåglarna som kommer hit. Ibland hittar det hit någon lite ovanligare sort, som t.ex. mindre hackspett.

 


Sojagryta

Så jag gjorde en snabb gryta med tidigare nämnda sojagrytbitar. Kokade först sojabitarna i grönsaksbuljong i ca en kvart, sen hällde jag av det mesta av buljongen. Fräste lök i lite smör, hällde i grytbitarna och en burk kokosmjölk och lät det puttra ihop med lite kryddor ett tag. Kryddorna jag använde var vitlök, salt, svartpeppar, paprikapulver, "fyra kryddor", garam masala, chilisås och en skvätt mangochutney. Kokade sedan ris till det. När ungefär en kvart återstod på riset så slängde jag ner lite zucchini, gul paprika och ett halvt äpple i små bitar i grytan.

Denna maträtt gick hem hos alla i familjen. Annars kan det vara lite kinkigt med köttersättningar och indiska smaker hos vissa parter.

Jag använde för övrigt halva påsen med grytbitar, räckte bra till två vuxna och två små barn.


Sojagrytbitar

Hittade de här torkade sojagrytbitarna på ICA Maxi igår, så jag tänkte prova på att göra en gryta på dem idag. Vi försöker att äta vegetariskt ganska ofta, så det är ju kul att prova något nytt ibland. Tänkte göra någon slags asiatisk gryta med kokosmjölk, det borde ju bli ätbart i alla fall. (^_^)

Återkommer med resultat.


Baksidan

Det är ju tyvärr inte bara grönt gräs och blommor som tinar fram. Känns bra att vi precis målat om hallen i en ljusgrå/vit färg.


Efterlängtade blåsippor

Äntligen har årets första blåsippsknopp börjat komma upp ur backen. En bonus med vårt husköp var att det följde med världens vackraste lilla glänta med blåsippor, som man kan se från köksfönstret.


Nytt år, ny vår

Nu har kroppen börjat absorbera lite D-vitamin, och man börjar sakta återhämta sig efter den långa jämtländska vintern. När snön börjar smälta blir man ju lätt inspirerad att sätta frön, plantera om o.s.v..

I tisdags hade vi 1-årskalas för vår lille kille. Men det var inte bara han som fick presenter, min kära mor hade med sig en hel kartong med 4 olika sorters pelargoner. Så idag har jag planterat om dem i lite större krukor. 3 stora plastkrukor passade perfekt i en gammal sockerlåda.


Mimosa pudica / Sensitiva

Vet inte om jag tagit upp denna växt tidigare, men här är den nu i full blomning. Sensitiva är en rolig planta som är känslig för beröring. Petar man på den så drar den ihop bladen. Även på kvällen så verkar den känna av att det är natt och vikar ihop sig för att vila. Den är inte så stor och ståtlig ännu, men den är ju bara knappt ett halvår gammal. Kul är det i alla fall när gröna krukväxter får för sig att blomma. Vad jag vet har jag aldrig sett en Sensitiva bära blommor tidigare. På minussidan dock är att blommorna är fina ungefär en dag, sedan börjar de vissna ner. Fröna kommer från Impecta.

Japp, jag har gått GIF-skola med Mia

Blomknopparna ser ut som små kottar

RSS 2.0