Pinocchiotårta

Idag hade vi lite kalas här hemma. Mina syskon med respektive kom förbi för att fira mig eftersom jag fyllde år för inte så länge sedan. Så jag tog tillfället i akt och slängde ihop en Pinocchiotårta. Jag tror inte jag känner till någon tårta som är så lätt att baka som den, och som dessutom är ruskigt god! Eftersom marängen och sockerkakan är ganska söta, så tycker jag att det är gott att fylla den med grädde och bär som inte är alltför sliskiga. Denna gång fick det bli blåbär. För att kalasa till det lite så tänkte jag färga sockerkakssmeten med blåbärsjuice, men det slutade med att den fick en lite grå/blå ton bara - ingen höjdare. Ville inte blanda i mer vätska i smeten heller, då det är viktigt att den är fast så att man kan breda ut marängen ovanpå innan man ska grädda den. Nästan hela tårtan gick åt ändå, så smaken var det inget fel på. :) 




Recept

Sockerkakssmet
100 gram rumsvarmt smör eller margarin (OBS! Inte smält!)
1½ dl strösocker
5 äggulor
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Marängsmet
5 äggvitor
2½ dl strösocker




Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa smör och strösocker poröst. Tillsätt äggulorna och vispa lite till.
3. Häll i mjölken och blanda därefter de torra ingredienserna och vispa ner i smeten.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.
5. Bred ut sockerkakssmeten på bakplåtspapperet, försök att få den så jämn som möjligt.
6. Börja med marängsmeten. Se till att du använder torra och rena verktyg samt skål då detta är superviktigt när man bakar maräng. Vispa äggvitorna med hälften av sockret. När marängsmeten har blivit fast, häll i resten av sockret och vispa lite till. Vispa den så fast att du kan vända upp och ner på bunken utan att den glider eller rör sig på något sätt.
7. Klicka ut marängen ovanpå sockerkakssmeten. Bred ut marängen utan att röra den undre smeten. Jag brukar göra toppar i marängen så den ser lite roligare ut.
8. Grädda i 150 grader i ca 40-45 minuter.
9. Dela kakan i mitten och fyll den med grädde och bär. Om du har storkalas så rekommenderar jag att du gör två kakor och lägger ovanpå varandra. En annan variant är att göra en sats, men i runda kakformar om man vill ha en rund tårta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0