Smultronspenat

Denna vår när vi gick igenom frösortimentet på Impecta så hittade vi en spännande växt vi aldrig hört talas om - smultronspenat. På beskrivningen lät den ju väldigt fin: "Spännande växt med friskt, grönt bladverk. I bladvecken bildas mängder av smultronlika, ätliga, röda bär med mild, söt smak. Bladen är utmärkta som spenat. Odlades förr i klosterträdgårdar".
Vi fick hem våra fröer och drev upp de små plantorna utan bekymmer. Vi tänkte att de borde gå utmärkt att odla i växthuset - så vi planterade ut 2 plantor i en odlingsbädd i ovan nämnda hus då utomhustemperaturen blivit någorlunda jämn. Dock visade det sig att dessa plantor växte enormt snabbt, och bredde ut sig otroligt mycket. I brist på andra alternativ blev vi tvungna att låta dessa plantor fortsätta sin livscykel utomhus.

När så skördetiden kom i antågande, och det blev dags att smaka på dessa efterlängtade bär, så insåg vi att vi hade läst in lite väl mycket i namnet på denna mystiska växt. Smaken påminner inte om smultron överhuvudtaget. Vidare efterforskingar har visat att denna växt passar att odla som kuriositet i trädgården snarare än för ätbart syfte, p.g.a. den nästintill obefintliga smaksensationen. Bladen kan man dock skörda. Små, spröda blad passar i sallader och större blad kan man tillaga och använda som substitut för spenat.

Årets trädgårdsläxa blev alltså att göra grundligare efterforskningar om växter innan man beslutar sig för att odla dem... Men trots allt är det en väldigt fin växt, och kommer antagligen att få fortleva på vår gård.

Har förresten hittat ett annat användningsområde för bären! Bärsaften ser exakt ut som blod. Så lyckas man konservera lite kanske man kan använda det på Halloween. :F

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0