Jämtländska vårtecken

Här spirar grönskan ikapp med vårfloden! I höstas köpte jag ett paket med 100 tulpaner och ett gäng krokusar från Odla.nu. Jag planterade dem i en nyanlagd rabatt, och det verkar som om det kommer upp massor av dem! Var lite olika färger, så jag hoppas att de blivit snyggt fördelade. Återkommer med bilder när de har slagit ut.

Tussilagon är 2 veckor för tidig i år. Även rabarbern är tidig, den har inte ens smält fram ur snön ordentligt. Får hålla tummarna att det blir en lång sommar i år.

 

 


Lantungar

Ja, som ni ser så har vi ratat TV'n och använder oss istället av fågelbordet som står utanför köksfönstret. :) Jag och dottern snickrade ihop det av lite skräpvirke förra vintern, och det har fungerat finfint. Taket har dock blåst av ett par gånger när det stormat som mest. Får bygga dit någon slags låsning på det någon dag när jag inte har något bättre för mig.

Hur som helst så är det mysigt att titta på fåglarna som kommer hit. Ibland hittar det hit någon lite ovanligare sort, som t.ex. mindre hackspett.

 


Sojagryta

Så jag gjorde en snabb gryta med tidigare nämnda sojagrytbitar. Kokade först sojabitarna i grönsaksbuljong i ca en kvart, sen hällde jag av det mesta av buljongen. Fräste lök i lite smör, hällde i grytbitarna och en burk kokosmjölk och lät det puttra ihop med lite kryddor ett tag. Kryddorna jag använde var vitlök, salt, svartpeppar, paprikapulver, "fyra kryddor", garam masala, chilisås och en skvätt mangochutney. Kokade sedan ris till det. När ungefär en kvart återstod på riset så slängde jag ner lite zucchini, gul paprika och ett halvt äpple i små bitar i grytan.

Denna maträtt gick hem hos alla i familjen. Annars kan det vara lite kinkigt med köttersättningar och indiska smaker hos vissa parter.

Jag använde för övrigt halva påsen med grytbitar, räckte bra till två vuxna och två små barn.


Sojagrytbitar

Hittade de här torkade sojagrytbitarna på ICA Maxi igår, så jag tänkte prova på att göra en gryta på dem idag. Vi försöker att äta vegetariskt ganska ofta, så det är ju kul att prova något nytt ibland. Tänkte göra någon slags asiatisk gryta med kokosmjölk, det borde ju bli ätbart i alla fall. (^_^)

Återkommer med resultat.


Baksidan

Det är ju tyvärr inte bara grönt gräs och blommor som tinar fram. Känns bra att vi precis målat om hallen i en ljusgrå/vit färg.


Efterlängtade blåsippor

Äntligen har årets första blåsippsknopp börjat komma upp ur backen. En bonus med vårt husköp var att det följde med världens vackraste lilla glänta med blåsippor, som man kan se från köksfönstret.


Nytt år, ny vår

Nu har kroppen börjat absorbera lite D-vitamin, och man börjar sakta återhämta sig efter den långa jämtländska vintern. När snön börjar smälta blir man ju lätt inspirerad att sätta frön, plantera om o.s.v..

I tisdags hade vi 1-årskalas för vår lille kille. Men det var inte bara han som fick presenter, min kära mor hade med sig en hel kartong med 4 olika sorters pelargoner. Så idag har jag planterat om dem i lite större krukor. 3 stora plastkrukor passade perfekt i en gammal sockerlåda.


RSS 2.0