Habanero

Ända sedan jag var liten har jag varit intresserad av växter. Förvisso med ett långt uppehåll under de sena tonåren, då andra saker fick ta plats istället. 2005 så köpte jag och min sambo ett hus ute på landsbygden i Jämtland. Då väcktes mitt intresse för odling igen. Dock flyttade vi inte in i huset förrän 2007, så jag känner mig fortfarande som en nybörjare när det kommer till odling. I och med att både huset och hela trädgården är/har varit i stort behov av renovering så har dock mycket tid fått gå till grovjobb.  
Förra året så satte vi diverse frön under den tidiga våren, för att hinna med att driva upp plantor till växthuset. Bl. a. så satte vi frön från habanero. Vi behöll en planta inne, som har fortsatt att växa under hela vintern. Nu är det flera frukter på den, och den har även börjat blomma igen. Det är tur att man lyckas ibland iaf, så att man blir motiverad att fortsätta! Att följa en växt från frö till frukt är sjukt kul, även om man inte får någon monsterskörd.

Bättre en fågel i handen...

... än en död i väggen. :( 

Ulf upptäckte av en slump att det lät konstigt i vår skrubb under trappan. Efter en kort undersökning så kunde vi konstatera att det var ett litet djur som var fast i ett rör i väggen. Detta rör är avsett att fungera som avluftning för avloppet, men har inte blivit påkopplat ännu. Tur för det arma djuret! Efter en lång stunds sågande och trixande så lyckades Ulf få ut den lille stackarn. Den verkade väldigt pigg, så vi får hålla tummarna för att den överlever. 

På tal om blåmesar, så hade vi en hel familj som bodde i en fågelholk vi har satt upp mot ett litet fönster (så att fönstret fungerar som bakstycke till fågelholken) som sitter mitt i väggen i vår trappa upp till övervåningen. Tror det var omkring 6 små mesar som fick lämna boet i somras/höstas. Kul att kunna observera dem på nära håll. Slänger upp ett par kassa mobilbilder på ungarna.Ostlimpa

En sömnlös natt för X antal år sedan så fick jag, tack vara ett matlagningsprogram på TV4, lära mig att vara rädd för att baka. Den till synes lärde bagaren i rutan berättade långt och länge om vilken exakt vetenskap det är att baka - "man kan ju inte experimentera hur som helst!". Totalt korkat påstående enligt mig. Och det gäller ju egentligen inom de flesta områden här i livet. Nåväl. Vi åt iaf havregrynsgröt till frukost en morgon, och det sammanföll med att jag skulle baka bröd samma dag. Eftersom jag inte gillar att kasta bort mat i onödan, samt har dålig erfarenhet av uppvärmd gröt, så utgick jag ifrån en skvätt överbliven havregrynsgröt. I stort sett allt är ungefärliga mått, då det gick lite fort att baka dessa bröd. Jag toppade med lite riven ost, tycker att det funkar lika bra på limpor som på ostfrallor.

Angående jästid så beror den ju på rumstemperatur och om man utgår ifrån kall eller varm degvätska. Om man jäser en deg med kall degvätska i rumstemperatur, gärna något svalare, så kan den stå flera timmar tills man har tid att baka ut den. Man kan knöla ihop den och låta den jäsa upp flera gånger utan att man behöver kassera brödet. Om man vill att det ska gå fort, som i de flesta husmorsrecepten jag sett, så ska man använda varm degvätska och se till att degen står varmt under jäsningen.
Ingredienser (4 limpor)

4 dl havregrynsgröt
1 liter kallt vatten
3 msk sirap
1 dl olivolja
3 dl krossade vetegroddar
2 dl linfrön
2 pkt torrjäst
vetemjöl
1 msk salt
Gör så här, typ

1. Blanda havregrynsgröt, vatten, sirap och olivolja.
2. Häll i vetegroddar och linfrön.
3. Blanda torrjäst med lite vetemjöl och häll i degblandningen.
4. Häll i vetemjöl tills du har en bra konsistens på degen, inte för mycket åt gången.
5. Jäs några timmar.
6. Baka ut 4 limpor, strö eventuellt på riven ost eller annat garnityr.
7. Grädda i 175 grader i varmluftsugn, eller 200 grader i "vanlig" ugn ca 30-35 minuter.

Det som göms i snö...

För ungefär 2½ år sedan så var det dags att arkivera babysittern, då vår dotter hade haft förmågan att springa och krypa ett bra tag. Sagt och gjort, den åkte ut i förrådet. När det så blev dags att ta fram den igen så var alla forna osynliga (vad jag antar var) matrester VÄLDIGT synliga i form av mögel - och det går ju inte för sig! Det klassiska BabyBjörn-tyget var ändå ingen favorit direkt... Så mögel-Björn fick göra plats för ett hittetyg som bara väntat på att få komma ut i dagsljuset. Detta var lite av en utmaning då jag aldrig varit särskilt bekväm i en symaskins sällskap, men det gick ju till slut. Underlättade en del att jag kunde använda de uppsprättade original-bitarna som mallar. 
RSS 2.0