Trolldeg

Att göra sin egen trolldeg är ett bra alternativ till att köpa färdig leklera. Har man dessutom en hög med karamellfärg hemma så kan man ju göra i massa olika färger, så blir det ännu roligare. Nu hade ju jag bara rosa/röd karamellfärg, så vi fick nöja oss med det. Tror dock att för de allra minsta skaparna så är det ganska roligt bara att kladda med deg. :)



Eftersom degen innehåller sjukt mycket salt så är det ingen risk att barnet hellre äter upp degen. Men det är så klart bäst att ha koll ändå! :)




Om man vill föreviga sin konst så kan man grädda degen i ugnen i max 100 grader, minst en timme. Låt den sedan självtorka några dagar innan du rör den alltför mycket. 



Ingredienser

4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 dl vatten
4 msk matolja

Blanda ihop allt till en jämn smet och blanda eventuellt i valfri karamellfärg. Se till att skydda underlag, kläder etc under skapningsprocessen. Degen är hållbar flera dagar om den förvaras i kylskåp och i en tät burk/påse.


Beskärning

Om man låter en planta växa obehindrat så blir den ju ofta så hög som möjligt. Om man istället skär av toppen så breder den ut sig på bredden istället. Det är ju en smaksak hur man vill ha sina växter, och ibland kan det kännas läskigt att "stympa" en planta - särskilt om man drivit upp den själv eller köpt den för massa slantar. Sedan är det ju också så att inte precis alla växter lämpar sig för beskärning, men det är ju bara att experimentera sig fram. Odlar man något med tunga frukter så får man tänka på att grenarna till slut ska orka bära upp frukterna, så man behöver stadigare grenar på vissa planter. 

Här har jag tagit bilder på en obeskuren och en beskuren chiliplanta, så man kan se skillnaden. 


Obeskuren chiliplanta


Beskuren chiliplanta. Den lägger energi på att utveckla grenarna som hade börjat utvecklas under snittet.


Kommer ni ihåg sticklingslådan jag snickrade ihop för ett tag sen? Sticklingarna har nu börjat bilda rötter. Det skulle säkert gå mycket snabbare om jag använde något rotmedel, men det känns mer naturligt att göra det med bara vatten. 


Början på rotbildning på en stickling från pepparmynta


Pepparmynta

Vill man prova på en lättodlad växt så kan pepparmynta vara ett tips. Man kan t.ex. använda den i te, som krydda, i drinkar eller som dekoration. Då den är en flerårig ört så kan man med fördel plantera ut den i trädgården sommartid. Men, tänk då på att myntor gärna sprider sig, så låt den växa där den antingen får sprida sig eller där du har möjlighet att begräna rotskotten (förslagsvis i en nedgrävd hink). 







För ca en månad sedan satte jag några frön, och så här stor har en av plantorna blivit nu. Den skickar upp flera stammar från samma rot, så det blir en liten buske.







Vill man köpa frön så kan jag tipsa om impecta fröhandel, de har ett stort och varierande utbud.

Pizzabak i vedspis




Något alla borde ha i sitt kök är en vedspis! Förutom att den värmer gott och drar ner elförbrukningen en hel del så är den ovärderlig om det blir strömavbrott. Om man ska göra hembakade pizzor är en vedspis att föredra, då smaken blir något utöver det vanliga. Ulf, min sambo, har skurit till en baksten som passar in i ugnen - perfekt för pizzabak! Nu är det ju dock så att pizzor gärna ska gräddas fort och hett, vilket betyder att vi gärna har en temperatur på 275-300 grader i ugnen. Detta medför att temperaturen i hela köket sällan är under 30 grader då vi bakar pizza, alltså kör vi sällan pizzabak varma sommardagar. 




Då jag för tillfället är höggravid med knappt en månad kvar till beräknad nedkomst så orkade jag bara fixa degen och tillbehören till pizzorna, resten fick Ulf ta hand om. Det kändes föga lockande att stå i ett stekhett kök och fixa pizzor och dessutom bli sist att äta... 




När alla var mätta och belåtna så fanns nästan 4 pizzor kvar, plus att Ulf gjorde 6 rejäla ostfrallor av återstående deg. Tur att vi har en hungrig kompost som tar hand om överflödet. ;)





Jag gjorde en rejäl sats med pizzadeg just för att göra ett par extra pizzor när vi ändå var igång, plus att vi hade slut på matbröd, och deg som deg liksom. Dock tycker jag att pizzadeg (om man vill göra tunna pizzeria-pizzor) blir bäst om man inte snålar på olja när man gör degen. Lägger upp receptet på den degen som blev till igår.


Ingredienser
1 liter ljummet vatten
2 dl olivolja
2 msk sirap
2 pkt torrjäst
4 dl fint rågmjöl
1 msk salt
vetemjöl
Gör så här
1. Häll vatten, olivolja och sirap i en degblandare.
2. Blanda rågmjöl, torrjäst, salt och ett par dl vetemjöl. Häll ner i degblandaren.
3. Häll i vetemjöl, lite i taget, tills du har fått en smidig deg. Se till att degen hinner bli ordentligt bearbetad, gärna ca 10 minuter.
4. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek ungefär.
5. Baka ut pizzor med valfri fyllning. Först tomatsås, sedan ost och till sist övrig topping längst upp.
6. Grädda i het ugn.
Ingredienser

1 liter ljummet/rumstempererat vatten
2 dl olivolja
2 msk sirap
2 pkt torrjäst
4 dl fint rågmjöl
1 msk salt
vetemjöl (tills du är nöjd med konsistensen på degen)


Gör så här

1. Häll vatten, olivolja och sirap i en degblandare.
2. Blanda rågmjöl, torrjäst, salt och ett par dl vetemjöl. Häll ner i degblandaren.
3. Häll i vetemjöl, lite i taget, tills du har fått en smidig deg. Se till att degen hinner bli ordentligt bearbetad, gärna ca 10 minuter.
4. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek ungefär.
5. Baka ut pizzor med valfri fyllning. Först tomatsås, sedan ost och till sist övrig topping längst upp.
6. Grädda i het ugn. 


För att få till en riktigt god pizza behöver man även en god tomatsås. Jag brukar steka lök i lite olja, hälla på en burk krossade tomater och krydda med pizzakrydda, grönsaksbuljong, salt, socker och peppar. Vill man ha lite sting i den så kan man blanda i lite chili i valfri form.

Sticklingslåda

Ett smart sätt att öka på sitt växtbestånd är att ta sticklingar av sina plantor. Jag har redan tjuvstartat med frösådden lite och dragit upp pepparmynta och chili. Då jag tycker det är kul att experimentera med odling så har jag tagit av ett par toppskott som jag ska försöka få rötter på. Jag monterade ihop en sticklingslåda för ändamålet.





Det här är väl ungefär bästa sättet att använda Euroshoppers räksallad på. Men man kan ju ta vilken plastburk med lock som helst förstås. :) Tänk på att hålen där du ska sätta ner sticklingarna i måste vara nog stora för att få upp rötterna genom sedan. När man använder skräpburkar till detta ändamål så gör det ju förstås inte så mycket om man måste klippa sönder burken för att undvika att skada rötterna heller.





Sticklingar utvecklar rötter bäst i mörker (och ofta inte alls om det är för ljust). Så därför utsmyckade jag min sticklingslåda med lite silvertejp. 





Botten ska ju förstås stå ner på en plan yta, så därför kommer det att vara mörkt där under ändå. Plus att man då kan se hur det går med rotbildningen utan att behöva ta av locket på lådan annat än för vattning (om man inte vattnar genom hålen som är).



Pepparmynta till vänster och chili till höger

När du anser dig klar med lådan så är det dags att placera sticklingarna i den. Man vill inte ha några blad i vattnet, så skär av de som är överflödiga. Ställ lådan så att växterna får fullgott med ljus. Vi har satt upp en lysrörsarmatur för att driva upp växter under, så min låda får bo där tills vidare. Det finns särkskilda rotmedel man kan köpa för att skynda på rotbildningen, men då jag inte har sånt hemma så får det helt enkelt ta lite längre tid denna gång.

Jordgubbs- och rabarberpaj

Jag kan tycka att det är lite halvtrist med klassisk smulpaj ibland. Gjorde en annan variant igår kväll där jag använde mig av sockerkakssmet som bären fick ligga i, och ett smultäcke ovanpå det. Hade rabarber och jordgubbar i frysen, men som med alla pajer så kan man ju använda sig av i stort sett vilka bär/frukter man vill. 




Ingredienser sockerkakssmet

2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
50 gram smält smör/margarin
1,5 dl vetemjöl


Ingredienser smultäcke

2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl strösocker
100 gram rumstempererat smör/margarin




Gör så här


1. Ta fram valfri mängd av bären du vill använda. Jag använde ca 4 dl bär. Skär eventuellt ner dem i mindre bitar och blanda runt i ett par matskedar potatismjöl (för bättre flytförmåga i smeten).
2. Smörj och bröa formen du har tänkt att använda. Jag använde en rund kakform med avtagbar kant. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Blanda ingredienserna till smultäcket/smuldegen.
4. Börja med sockerkakssmeten. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Häll i det smälta smöret och vispa lite till.
5. Häll sockerkakssmeten i formen.
6. Sprid ut bären ovanpå sockerkakssmeten.
7. Sprid ut smuldegen ovanpå bären.
8. Grädda i 200 grader ca 35-40 minuter, eller tills den har "stannat" och fått fin färg.



Surdegsbak

För något år sedan provade jag att göra en surdeg, som jag sedan bakade på. Resultatet då blev icke godkänt, så jag lade ner surdegsbakandet på obestämd framtid. Och så en dag ramlade jag över en blogg vid namn Pain de Martin och blev sjukt inspirerad att prova denna bakkonst igen! Denna gången med lyckat resultat. Känner mig faktiskt så biten av denna variant av bakning att jag funderar på att överge fabriksjäst helt och hållet när det kommer till matbrödsbak. 





Nu är det ju lite omständigare att baka med surdeg än att baka bröd på "vanligt" vis, med jäst från butik. Men resultatet kan bli så mycket bättre om man bara planerar lite och håller sin surdeg vid liv. Jag bakade två varianter från samma deg, ett med frön, nötter och russin och ett helt naturellt. Jag utgick från denna surdegsgrund, och bakade sedan detta bröd, dock med lite ändrade jästider. 




Ett tips för att få ett genomgräddat och icke övergräddat bröd är att använda sig av en ugnstermometer för att kolla så att brödet har rätt innertemperatur, vilket är mellan 96-98 grader.






RSS 2.0