Beskärning

Om man låter en planta växa obehindrat så blir den ju ofta så hög som möjligt. Om man istället skär av toppen så breder den ut sig på bredden istället. Det är ju en smaksak hur man vill ha sina växter, och ibland kan det kännas läskigt att "stympa" en planta - särskilt om man drivit upp den själv eller köpt den för massa slantar. Sedan är det ju också så att inte precis alla växter lämpar sig för beskärning, men det är ju bara att experimentera sig fram. Odlar man något med tunga frukter så får man tänka på att grenarna till slut ska orka bära upp frukterna, så man behöver stadigare grenar på vissa planter. 

Här har jag tagit bilder på en obeskuren och en beskuren chiliplanta, så man kan se skillnaden. 


Obeskuren chiliplanta


Beskuren chiliplanta. Den lägger energi på att utveckla grenarna som hade börjat utvecklas under snittet.


Kommer ni ihåg sticklingslådan jag snickrade ihop för ett tag sen? Sticklingarna har nu börjat bilda rötter. Det skulle säkert gå mycket snabbare om jag använde något rotmedel, men det känns mer naturligt att göra det med bara vatten. 


Början på rotbildning på en stickling från pepparmynta


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0